Dating clivaj

Unele din marile obstacole din calea integrării europene mi se par a fi interpretările diferite, disjuncte, uneori diametral opuse ale celor două sisteme totalitare care au mutilat continentul de-a lungul nefericitului veac XX. Evreii şi-au văzut distrus Templul de două ori în răstimp de o jumătate de mileniu, în aceeaşi zi calendaristică, din vară. Nici o neînţelegere nu mi se pare mai plină de consecinţe morale şi politice grave, decât incomprehensiunea semnificaţiilor intercorelate ale zilelor de 23 august şi

Cea mai buna existenta?

dating clivaj

Cea mai buna posibila Oameni manipulabili care n-au avut pașaport în viața lor și care urăsc străinii pe care-i văd ca o amenințare pentru locurile lor de muncă. Afară cu englezii!

România Clivajul memoriei româneşti: 23 august şi 23 august Au ieşit românii din clivajul propriei memorii? Din capcana neînţelegerii semnificaţiilor istorice ale zilei de 23 august ?

Altfel decât istoriografia occidentală, mulţi esteuropeni consideră catastrofa nazistă, cu tot cu exterminarea evreilor, pe care o neagă sau o relativizează net mai mulţi, în răsărit, decât în vest ca fiind de dimensiuni mai reduse în comparaţie cu dezastrul stalinist.

La mare distanţă de opinia celor mai mulţi germani, pentru care hitlerismul, şi mai cu seamă Holocaustul comis de nazişti în numele poporului german, constituie căderea absolută în barbarie, un tulburător hiat al civilizaţiei, fără precedent şi fără egal, în estul Europei lucrurile stau, pentru mulţi, altfel.

Meniu de navigare

În România, de pildă, arhetipul răului e depistat cel mai adesea, la comunişti, la crimele în masă comise la Canal, la Gherla şi în celelalte închisori ale regimului instalat de sovietici, iar nu în Holocaustul românesc. Şi nici în crimele, mai puţine, săvârşite de poliţia politică a regimului Ceauşescu.

dating clivaj

Alt clivaj profund vizează interpretarea dată în România unui moment extrem de controversat. E vorba despre debarcarea şi arestarea lui Ion Antonescu la 23 august Evenimentul, care în mod cert a scurtat durata războiului şi a coşmarului nazist, salvând nenumărate vieţi, inclusiv româneşti, e cotat frecvent drept un moment sumbru şi nefast.

Deformaţi de mitologia comunistă şi programaţi să deteste ziua celebrată decenii la rând ca sărbătoare naţională, nu puţini îl consideră o trădare, care ar fi prefaţat cataclismul comunist. În realitate, ar trebui să fie calificat drept salutar şi luminos din perspectiva destinului democratic al ţării, ca un veritabil act de naştere al unei virtuale Românii libere şi demne, aşa cum, de fapt, a fost.

dating clivaj

Că, din pricina ocupaţiei sovietice, România nu s-a putut bucura de libertatea câştigată prin debarcarea dictatorului fascist şi a devenit, ca şi Cehoslovacia, Ungaria şi Polonia, victima expansionismului stalinist nu e, în fond, vina actului de la 23 august Şi nici vina regelui nu este, sau a forţelor democratice în frunte cu Iuliu Maniu.

Or, urmările acestui dezastru iniţial, depăşite între timp de baltici şi polonezi, nu s-au încheiat, pentru români. Nici Basarabia, nici nordul Bucovinei, nici alte teritorii înstrăinate atunci prin rapt n-au fost recuperate ulterior.

dating clivaj

Ce-i drept, nu doar din vina marilor puteri. În răstimp, restul ţării e în doliu naţional: comemorează opt decenii de la semnarea Pactului Hitler-Stalin, ignorând, în mare măsură, valenţele eminamente pozitive ale răsturnării, la 23 august 44, a dictaturii antonesciene, cel mai barbar şi criminal interval românesc din istoria omenirii. Se poate înţelege că socialistul Dodon, marioneta adeptului lui Stalin, Vladimir Putin, preferă să ignore cataclismul dincunoscut sub numele semnatarilor alianţei dintre regimurile totalitar hitlerist şi stalinist, în speţă ale miniştrilor de externe german şi rus, Ribbentrop şi Molotov.

Ţara, al cărei preşedinte e Dodon, n-ar fi existat în absenţa acestui pact mârşav. Deci nici el şef de stat. Mancurtizaţi de veacul bolşevic şi postsovietic, mulţi ruşi continuă să fie victimele unei insistent inoculate legende, potrivit căreia Stalin şi Uniunea Sovietică n-ar fi avut, chipurile, de ales.

dating clivaj

În fapt, plămădiţi din aceeaşi făină totalitară, Stalin şi Hitler s-au admirat şi respectat mutual, ca duşmani ai libertăţii. Dar nu e clar de ce, după trei decenii de la răsturnarea regimului comunist, mulţi români continuă să-şi cultive orbirea cu privire la celălalt versant al istoricei zile.

Account Options

Or, lovitura de stat regală de la 23 augustcând, sfătuită de lideri luminaţi ca Iuliu Maniu, ţara şi-a oferit şansa extraordinară de a pune capăt fatalei ei alianţe cu Hitler, cel vinovat şi de raptul din nordvestul Transilvaniei, n-a însemnat doar întoarcerea armelor româneşti împotriva monstrului nazist. Ci şi reinserţia României în circuitul şi familia unor neamuri civilizate, pe care, condusă spre dezastrul hitlerist de elita ei fascistă, pro-nazistă şi legionară, naţiunea începuse să le părăsească şi să le trădeze valorile cu mulţi ani înainte.

  • Hidroboracit - Wikipedia
  • Clivajul memoriei româneşti: 23 august şi 23 august | România | DW |
  • Clivajul memoriilor | România | DW |
  • Pirită - Wikipedia

Această cecitate istorică, întreţinută de confuzia dintre anticomunism şi mitologia legionaro-fascisto-naţional-comunistă, hrănind falsa impresie potrivit căreia dezastrul postbelic al românilor ar fi început nu în anii '30, ci prin debarcarea mareşalului Antonescu, nu e izolată.